Εγκαίνια της έκθεσης του Ανδρέα Κοντέλλη «Mythology» στο Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη (βίντεο)

Παρουσίαση των εγκαινίων της έκθεσης "Mythology" από τον Εθνικό Κήρυκα.

Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική οπτική του γνωστού Ελληνα ζωγράφου, Ανδρέα Κοντέλλη, έχουν από την Πέμπτη και για τις προσεχείς δυο εβδομάδες οι επισκέπτες της ειδικής αίθουσας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, όπου και φιλοξενείται η πρώτη έκθεσή του στην αμερικανική μεγαλούπολη. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Μυθολογία» («Mythology») και, όπως εξήγησε στον «Ε.Κ.» ο Ανδρέας Κοντέλλης, δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού κάθε πίνακας «αγγίζει» μύθους βγαλμένους από τη μυθολογία, έχοντας, παράλληλα, κάτι παραπάνω από μια πινελιά από την πραγματική ζωή, αντικατοπτρίζοντας βιώματα του ίδιου του καλλιτέχνη. «Η Εκθεση αυτή στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη έχει τίτλο ‘Mythology’, είναι δηλαδή μια προσωπική αναφορά, μια εξιστόρηση βιωματικών μύθων, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με τους γνωστούς της Μυθολογίας. Είναι δηλαδή ένας τρόπος να συνδέσω το δικό μου βίωμα με κάτι ευρύτερο», τονίζει ο κ. Κοντέλλης, δίνοντας το παράδειγμα του συναισθήματος ενός μεγάλου έρωτα ή της ηλικιακής ωρίμανσης. Σύμφωνα με τον Ελληνα ζωγράφο, τα τοπία είναι πραγματικά, και προέρχονται από περιοχές όπως η Λήμνος, που είναι και ο τόπος καταγωγής του, η Κέρκυρα και αλλού, ενώ και τα ίδια τα πρόσωπα δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας του, αλλά πραγματικά. «Κάθε έργο έχει τη δική του ιστορία. Τα πρόσωπα που απεικονίζονται είναι υπαρκτά. Ο ζωγράφος με κάποιο τρόπο πάντα μεταπλάθει, δεν κάνει μια εικονογράφηση, είναι όμως υπαρκτά πρόσωπα, αφηγήσεις και τοπία. Τα τοπία είναι Λήμνος, είναι Κέρκυρα και όχι μόνο», προσθέτει. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και τις 23 Μαϊου, στην υπόγεια αίθουσα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Τα έργα του Ανδρέα Κοντέλλη θα φιλοξενηθούν στην υπόγεια αίθουσα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μέχρι και τις 23 Μαϊου. Στην πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, με τίτλο «Μυθολογία», οι παρευρισκόμενοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έργα του Έλληνα ζωγράφου. (Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος)

«Πραγματικότητα μετά από δυο χρόνια»

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, τόνισε πως ο σχεδιασμός για την πραγματοποίησή της ξεκίνησε εδώ και δυο χρόνια, αλλά το εγχείρημα έπαιρνε συνεχώς αναβολή, λόγω διαφόρων προβλημάτων. Τελικώς, όμως, με την επιμονή των εμπλεκομένων φορέων έγινε πραγματικότητα. «Ο κ. Ανδρέας Κοντέλλης είναι ένας διάσημος ζωγράφος, ένας εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού εξπρεσιονισμού και νομίζω ότι τα έργα του θα βρουν τον δρόμο τους στον απαιτητικό χώρο της Νέας Υόρκης», τόνισε στον «Ε.Κ.» ο κ. Κούτρας, πλέκοντας το εγκώμιο του καλλιτέχνη. Επιπλέον, ο γενικός πρόξενος στάθηκε στην πολιτιστική δραστηριότητα του Γενικού Προξενείου, το οποίο φιλοξενεί εκθέσεις διαφόρων καλλιτεχνών, αλλά και θέτει υπό την αιγίδα του σημαντικές εκδηλώσεις, έχοντας ενεργό παρουσία στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Νέα Υόρκη. «Προσπαθούμε ούτως ώστε το Γενικό Προξενείο να είναι ένας φάρος πολιτισμού. Σε κάποιο βαθμό το έχουμε καταφέρει, έχουμε βάλει κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια για να φέρουμε την Ελλάδα μας εκεί που της αξίζει», κατέληξε ο κ. Κούτρας. Αμέσως μετά τον σύντομο χαιρετισμό του προς το κοινό, ο γενικός πρόξενος κάλεσε στο βήμα τον Νεκτάριο Αντωνίου, προκειμένου να ερμηνεύσει ένα απόσπασμα από την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου, με αναφορά στον Μάη, ως ένα καλωσόρισμα στην έκθεση του καλλιτέχνη. «Είναι ο μήνας Μάης και είναι η περίοδος την οποία χαιρόμαστε ιδιαιτέρως, διότι τα αρχεία του Νίκου Γκάτσου έχουν εγκατασταθεί στο Χάρβαρντ, διαθέσιμα σε όλους τους ερευνητές. Νομίζω ότι είναι πρέπων για να καλωσορίσουμε τον Ανδρέα Κοντέλλη», είπε ο Νεκτάριος Αντωνίου. Στη συνέχεια, μετά την ομιλία του, ο Ανδρέας Κοντέλλης συνομίλησε με τους επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι είχαν διάφορες ερωτήσεις και επισημάνσεις για τα έργα του.

Από αριστερά διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο εκδότης/διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Η. Διαματάρης, με την κόρη του Βανέσσα, υπεύθυνη για την αγγλική έκδοση του «Ε.Κ.», και τη σύζυγό του Λίτσα, η Δρ Μιράντα Κοφινά και ο ζωγράφος, Ανδρέας Κοντέλλης. (Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος)

«Το Γενικό Προξενείο είναι ο τόπος όπου η Ομογένεια συναντάται, συνδέεται, ζει σημαντικές στιγμές και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που είμαι εδώ, με φιλοξενεί το Προξενείο και που γνωρίζω σημαντικούς ανθρώπους και κάθε επισκέπτη που με θέρμη έχει πλησιάσει την έκθεση, τα εγκαίνια αυτά, και έχει δημιουργήσει μια θερμή ατμόσφαιρα», σχολίασε στον «Ε.Κ.» ο κ. Κοντέλλης. Μεταξύ των παρευρισκομένων, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο Διευθυντής του Γραφείου ΟΕΥ (Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Εμπορικός Ακόλουθος, Βασίλειος Λιβέρης, ο εκδότης/διευθυντής του «Ε.Κ.» Αντώνης Η. Διαματάρης με την σύζυγό του Λίτσα και την κόρη τους Βανέσσα, υπεύθυνη για την αγγλική έκδοση του «Ε.Κ.», το στέλεχος του Γραφείου Τύπου, Δώρα Τρωγάδη και ο Νίκος Μπάρδης.

Σημαντική προσέλευση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, για την έκθεση του Ανδρέα Κοντέλλη με τίτλο «Μυθολογία», η οποία και αποτελεί την πρώτη του καλλιτέχνη στη Νέα Υόρκη. (Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *