“Ένας Αύγουστος…”
  Ήρα Παρασκευή Παπαποστόλου

Ήλιος, θάλασσα, φως και ανάλαφρες γυναικείες παρουσίες, αναμνήσεις και φωτογραφίες από ταξίδια, ερωτική διάθεση και ελεύθεροι συνειρμοί, συγκεντρώνονται για να συνθέσουν τον «Αύγουστο» του Αντρέα Κοντέλλη. 0 όγδοος μήνας του ημερολογίου, γνωστός για τους άφθονους καρπούς του αλλά και για τα προμηνύματα του για τον ερχομό του χειμώνα, παρουσιάζεται σαν ένα παζλ όπου συνδυάζονται ανάλαφρες εικόνες γεμάτες θετικά συναισθήματα με την εμπειρία μιας ζωγραφικής στερεής που έχει προέλθει από βαθιά περισυλλογή.
Κάθε έργο αποτελεί και μια αυτοτελή ιστορία όπου κάθε ανάμνηση δημιουργεί το δικό της χώρο. Η φύση, που παρέχει πληθώρα σχημάτων και χρωμάτων, προσφέρει και επιτρέπει τη σύνθεση εικόνων. Οι εικόνες αυτές, άλλοτε προκαλώντας και άλλοτε σιωπώντας, δεν μπορούν παρά να θέλξουν το βλέμμα του θεατή.
Η σχέση του ζωγράφου με τη φύση είναι πολύ βαθιά, γεγονός που έχει ήδη αποδειχθεί στο παρελθόν με τα έργα του που απεικονίζουν τη γενέτειρα του Λήμνο.
Ζωγραφική ρεαλιστική, με εξπρεσιονιστικές πινελιές και υποβλητικά χρώματα που αποδίδουν όλη την κίνηση τοπίων και σωμάτων, χωράει σε καμβάδες μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ταξιδεύοντας μας και δίνοντας μας όλη αυτήν την αίσθηση ελευθερίας που μας δίνει ο ίδιος ο μήνας, ο Αύγουστος.
Μαέστρος σε ό.τι αφορά την τέχνη του τοπίου αλλά και του γυναικείου σώματος, ο Ανδρέας Κοντέλλης ξεκινάει από μια περιγραφική και «αποσπασματική» απεικόνιση της πραγματικότητας . για να φτιάξει έργα που μεταπλάθονται σε λυρικές συνθέσεις. 0 ίδιος λέει: «φτιάχνω έργα ανοιχτά στο συναίσθημα. Πρόκειται για τη διάθεση λυσίματος του Αυγούστου, με τα κίτρινα και τα πορτοκαλιά του καλοκαιριού, αλλά και για την περισυλλογή του Σεπτέμβρη. Τα δυνατά σημεία συνυπάρχουν στο ίδιο έργο, επινοώντας κάθε φορά έναν ενιαίο χούρο. Κάθε μνήμη και ένας χώρος. Όλα μαζί. ένα ταξίδι στο μήνα Αύγουστο».

Ιούλιος 2010